FAQ

  Algemene vragen

  • Wordt het HACCP certificaat landelijk geregistreerd?

   Momenteel is er nog geen landelijke registratie.

  • Wat houdt HACCP in?

   HACCP, de afkorting voor Hazard Analysis and Critical Control Points, is een risico-inventarisatie voor voedingsmiddelen. Bedrijven die zich bezighouden met de bereiding, verwerking, behandeling, verpakking, vervoer en distributie van levensmiddelen dienen hierdoor alle aspecten van het voortbrengingsproces te identificeren en op gevaren te analyseren. Dit controleproces, uitgaande van de Europese Unie, wil ervoor zorgen dat het productieproces van alle voedingsmiddelen gepaard gaat met zo weinig mogelijk risico op besmetting.

  • Hoe is HACCP ontstaan?

   HACCP is in de jaren ’60 ontwikkeld in de USA op verzoek van de NASA, de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie. Men had namelijk voor ruimtereizen behoefte aan voedsel dat lang houdbaar en absoluut veilig was. De World Health Organisation (WHO) oordeelde dat het doorvoeren van een dergelijke norm voor de gehele mensheid zijn nut had en vaardigde een richtlijn uit met de naam Codex Alimentarius. Hiermee werd de internationale invoering van de HACCP gegarandeerd. De EU stelde in 1993 de Europese Hygiënerichtlijn (93/43/EEG) vast. Een gevolg hiervan was dat de HACCP binnen 10 jaar in de wetgeving van alle lidstaten van de EU moest worden vastgelegd. Voor zover ze dat niet gedaan hebben geldt de Europese Hygiënerichtlijn vanaf 2003 rechtstreeks.

  • Wat houdt de HACCP hygiënecode training in?

   De online training bestaat uit 7 interactieve modules, oefentoetsen, een digitaal naslagwerk en een online theorie examen. U leert alles wat u moet weten over voedselveiligheid en hygiëne. De online training wordt afgesloten met een online theorie examen. U heeft twee pogingen. Indien u voor dit examen geslaagd bent, krijgt u het digitale certificaat. De training voldoet aan de nieuwste HACCP norm.

  • Voor wie is de HACCP hygiënecode training bedoeld?

   HACCP hygiënecode is bedoeld voor organisaties die zich bezig houden met productie, verwerking of distributie van levensmiddelen. Onder levensmiddelen worden alle eet- en drinkwaren verstaan, maar ook grondstoffen en hulpstoffen die worden gebruikt in levensmiddelen. Als u werkzaam bent in deze sector is HACCP hygiënecode certificering verplicht. Vanuit de overheid wordt streng gecontroleerd op het naleven van deze certificering.

  • Wat is het eindresultaat van de HACCP hygiënecode training?

   Kennis van de HACCP hygiënecode. Om uw HACCP hygiënecode certificaat te behalen, wordt u getoetst op uw kennis over veiligheid en hygiëne op de werkplek. Met de HACCP Hygiënecode leert u hoe u tijdens uw dagelijkse werkzaamheden de voedselveiligheid waarborgt. Zo bent u goed voorbereid op een eventuele controle van de NVWA (Nederlandse voedsel en warenautoriteit). Kies met onze HACCP cursus voor comfort en snelheid, u maakt de cursus volledig online. Zo kiest u uw eigen leermoment.

   

  Vragen over wetgeving

  • Moet ik een HACCP plan hebben?

   Bereidt of verhandelt u levensmiddelen? Dan moet u een voedselveiligheidsplan ook wel een HACCP plan hebben. Een voedselveiligheidsplan beschrijft de processen die belangrijk zijn bij ontvangst, bereiding, productie, verpakking, opslag en transport van levensmiddelen. In het plan staan ook de zogeheten kritische controlepunten. Dit zijn punten in het productieproces die vragen om extra maatregelen om de voedselveiligheid te garanderen. Ondernemers die levensmiddelen verkopen en volgens HACCP-regels werken, zijn in staat veilig voedsel te produceren. Klik hier voor meer informatie

  • Zijn alle werknemers verplicht om HACCP hygiënecode te bezitten?

   De werkgever/leidinggevende moeten ervoor zorgen dat de medewerkers juist zijn geïnstrueerd in het werken volgens de HACCP normen. Wij raden aan dat iedereen die zich bezighoudt met productie, verwerking of distributie van levensmiddelen zijn/haar certificaat haalt. Zo komt u niet voor verrassingen te staan als de NVWA een controle komt uitvoeren.

  • Is HACCP hygiënecode internationaal geaccepteerd?

   Ja, binnen de gehele Europese Unie is HACCP geaccepteerd en verplicht.

  • Is het HACCP hygiënecode certificaat verplicht?

   De werkgever/leidinggevende is verantwoordelijk dat iedereen werkt volgens de HACCP norm. Zij zijn zelf verplicht een HACCP certificaat te hebben. Met hun kennis kunnen zij de medewerkers instrueren.

  • Is HACCP-plan wettelijk verplicht?

   Volgens de Warenwetregeling Hygiëne moeten alle levensmiddelenbedrijven een HACCP-plan opstellen. Deze wet geldt sinds 14 december 1994. Het HACCP-plan wordt (verplicht) ingezonden aan de Keuringsdienst van Waren, die beoordeeld of het plan voldoet aan de wettelijke eisen uit de Warenwetregeling hygiëne van levensmiddelen. Worden deze verplichtingen niet nageleefd, dan kan strafvervolging het gevolg zijn. Om te zien of het HACCP-plan in de praktijk ook werkt, komt een controleur langs voor een inspectie.

   

  Vragen over de cursus

  • Is een online cursus beter dan een zelfstudie boek?

   De online cursussen op HACCPdirect zijn de beste trainingen ter voorbereiding van het online examen of voor Sociale Hygiëne van SVH. Met de e-learning cursussen heeft u altijd de laatste eindtermen van HACCP en/of Sociale Hygiëne. u leert via interactieve modules in een vertrouwde omgeving. Uit de enorm hoge slagingspercentages na het volgen van onze online trainingen is gebleken dat het studeren via de training veel effectiever is dan een zelfstudie met een boek.

  • Kan ik de cursus volgen op een tablet?

   Ja, alle cursussen zijn geschikt voor tablet.

  • Voldoet de HACCP hygiënecode cursus aan de norm?

   Ja, jaarlijks worden de HACCP hygiënecode e-learning cursussen doorgelopen en waar nodig aangepast. Iedere drie jaar wordt de cursus vormgevingstechnisch aangepast.

  • Waarom zou ik voor een online HACCP hygiënecode cursus kiezen?

   Met het unieke concept via internet van HACCPdirect doorloopt u de HACCP hygiënecode cursus veel sneller en effectiever. De opleidingskosten worden daardoor op alle fronten teruggedrongen. De cursus via internet volgt u overal, waar en wanneer het u uitkomt. U sluit af met een online examen. Zo is de cursus van HACCPdirect vele malen gemakkelijker, sneller en goedkoper dan bij conventionele aanbieders!

  • Krijg ik een boek bij de online HACCP hygiënecode cursus?

   Onderdeel van de online cursus is een digitaal naslagwerk. Dit digitale naslagwerk kunt u, voordat u het digitale examen heeft gedaan, printen. Hierin worden alle modules kort behandeld. De online cursus is uitgebreider en niet in haar totaliteit te printen.

  • In welke talen is de HACCP hygiënecode training beschikbaar?

   De HACCP hygiënecode training is beschikbaar in het Nederlands en in het Engels

  • Waar kan ik mij aanmelden voor de HACCP hygiënecode cursus?

   U kunt zich aanmelden via www.haccpdirect.nl. Klik op de button Direct inschrijven en volg de vijf stappen in het inschrijfformulier.

   

  Vragen over het examen

  • Wat is de beste voorbereiding op het HACCP hygiënecode theorie-examen?

   De beste voorbereiding is het doorlopen van de e-learning modules.

  • Wanneer hoor ik of ik voor het online theorie-examen geslaagd ben?

   Zodra u het online theorie examen heeft gemaakt, krijgt u terugkoppeling of u geslaagd bent. Indien u geslaagd bent, krijgt u het digitale certificaat in uw profiel.

  • Wanneer kan ik het HACCP hygiënecode examen doen?

   De e-learning HACCP hygiënecode training heeft een online theorie-examen. U hoeft dus niet de deur uit en kunt op een tijd examen doen wanneer het u schikt.

  • Wanneer en waar kan ik een HACCP hygiënecode examen afleggen?

   Het examen van HACCPdirect is online. U kunt het online examen thuis of op uw werk doen. Zorg er wel voor dat u in een rustige ruimte zit, waar u zich goed kunt concentreren.

  • Hoe lang duurt het HACCP hygiënecode online theorie-examen?

   U heeft per theorie-examen 40 minuten de tijd om deze af te ronden.

  • Hoeveel vragen moet ik juist beantwoorden om te slagen?

   Het examen bestaat uit 20 vragen en daarvan moeten er 14 goed zijn om te slagen. U krijgt twee kansen om het examen te halen.

  • In welke talen kan het HACCP hygiënecode theorie-examen worden afgelegd?

   Het online theorie-examen is in het Nederlands of in het Engels.

   

  Vragen over de inschrijving

  • Wat is de geldigheid van een HACCP hygiënecode certificaat?

   Het HACCP hygiënecode certificaat is geldig voor onbepaalde tijd. Wij adviseren u echter wel om het certificaat iedere 3 jaar te vernieuwen vanwege nieuwe wetgeving of wijzigingen vanuit de Europese Unie.

  • Wanneer ontvang ik mijn HACCP hygiënecode certificaat?

   Nadat u geslaagd bent voor het online examen krijgt u via uw inlog toegang tot uw digitale certificaat. Het certificaat is voor onbepaalde tijd geldig

   

  Vragen over de inschrijving

  • Hoe schrijf ik mij in voor een cursus?

   Inschrijven gaat gemakkelijk en snel bij HACCPdirect.nl. Start het inschrijfproces door op de knop "direct inschrijven" of hier te klikken.

  • Hoe werkt digitaal betalen met i-Deal of PayPal?

   Op onze website kunt u de kosten van de cursus digitaal betalen. Digitaal betalen is erg gemakkelijk. U selecteert in het inschrijfformulier de cursus die u wilt volgen en kiest voor één van de digitale betaalmogelijkheden. Nadat u op inschrijven heeft geklikt, komt u automatisch in het betaalsysteem. Als u de instructies stap voor stap heeft doorlopen wordt de inschrijving verwerkt. Uw inschrijving wordt door deze betalingsmogelijkheden sneller verwerkt waardoor u het HACCP examen vlug kunt maken. Binnen twee weken na het examenmoment kunt u het certificaat en de pas in handen hebben.

  • Wat zijn de bedrijfsgegevens van HACCPDirect?

   HACCPdirect is een label van PlusPort B.V. Onderstaand vindt u alle gegevens: PlusPort B.V. Louis Braillelaan 80, 2719 EK Zoetermeer, 5de verdieping t +31(0)85 0719 500, e customersupport@plusport.com, Rabobank 14.50.77.284, IBAN nummer NL51RABO0145077284, BIC/SWIFT code RABONL2, KvK 's-Gravenhage 27173407, BTW nummer NL812855188B01

  • Zijn de prijzen inclusief of exclusief BTW?

   Alle cursussen voor zowel HACCP hygiënecode als Sociale Hygiëne zijn tegen de laagste prijs. De HACCP hygiënecode online cursus inclusief online examen kost u slechts € 69,- excl. 21% BTW. De e-learning cursus Sociale Hygiëne kost € 99,- exclusief 21% BTW (dit is zonder SVH examen/diploma). Schrijf nu in via onze website www.haccpdirect.nl voor de cursus van uw keuze!

  • Hoe kan ik betalen bij HACCPdirect?

   HACCPdirect heeft diverse betalingsmogelijkheden. U kunt door middel van iDeal, PayPal of creditcard dan wel op basis van een factuur betalen. Wij adviseren u te kiezen voor een iDeal, PayPal of creditcardbetaling. U krijgt geautomatiseerd toegang. Wilt u toch liever via een factuur betalen? Dat is geen probleem. U ontvangt de factuur binnen een week per e-mail. U kunt dan het openstaande bedrag overboeken naar HACCPdirect. Nadat de betaling is ontvangen, kunnen wij u toegang geven tot de online cursus.

  • Wat gebeurt er met mijn inschrijving?

   Inschrijven gaat gemakkelijk en snel bij HACCPdirect.nl. Wij verwerken direct uw inschrijving voor de HACCP hygiënecode cursus en het HACCP hygiënecode examen. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de cursus Sociale Hygiëne. U krijgt een mail met de inloggegevens voor de HACCP hygiënecode cursus. Vervolgens krijgt u – ongeacht de door u gekozen betaalwijze - de factuur binnen een week via de post. Bij HACCPdirect is aan elke stap gedacht zodat u het HACCP hygiënecode examen zonder zorgen kunt maken. Deze service nemen wij serieus. Heeft u nog vragen over de inschrijving van de HACCP hygiënecode cursus of het HACCP hygiënecode examen? Neem dan contact op met onze vriendelijke Customer Support. Het examen voor Sociale Hygiëne vraagt u aan nadat u de cursus heeft doorlopen. Dit vraagt u aan via www.svh.nl. Daar doet u ook de betaling voor het examen.

   

  Vragen over annuleren

  • Kan ik mijn cursus annuleren?

   U dient een annulering altijd schriftelijk te doen. Stuur een e-mail aan customersupport@plusport.com.

   Wij hanteren de volgende annuleringsregeling:

   Indien u de cursus nog niet heeft gestart, komt u in aanmerking voor restitutie.
   Indien u de cursus wel heeft gestart, bent u de volledige kosten van de cursus verschuldigd.

  Vragen over Sociale Hygiëne

  • Wat is de geldigheid van een diploma Sociale Hygiëne?

   Het diploma is geldig voor onbepaalde tijd.

  • Wanneer kan ik het Sociale Hygiëne examen doen?

   Nadat u onze e-learning heeft afgerond bent u voorbereid om het examen te maken. U plant uw examen zelf in bij Mijn sociale hygiëne examenburau. U ontvangt van ons een examencouponcode die u verzilvert tijdens de boeking op de website Mijn sociale hygiëne

  • Voldoet de Sociale Hygiëne cursus aan de norm?

   Ja, jaarlijks wordt de e-learning cursus Sociale Hygiëne doorgelopen en waar nodig aangepast. Iedere drie jaar wordt de vormgeving van de cursus aangepast

  • Zijn alle werknemers verplicht om het diploma Sociale Hygiëne te bezitten?

   Nee, dit geldt voor iedere leidinggevende of eigenaar van een horecabedrijf dat alcoholhoudende dranken schenkt en voor de 2 personen die vermeld worden op de drank- en horecavergunning.

  • Wordt het Sociale Hygiëne diploma landelijk geregistreerd?

   Dit diploma wordt bij SVH geregistreerd.

  • Wat houdt de training Sociale Hygiëne in?

   Het cursuspakket Sociale Hygiëne is ontwikkeld voor diegenen die werken of te maken krijgen met gasten waar alcohol aan wordt geschonken. Dit zijn veelal bars, restaurants, brasseries en hotels. Naast onderwerpen zoals alcoholgebruik, wordt ook aandacht besteed aan drugsgebruik en gokverslaving. In de training wordt ook behandeld hoe om te gaan met dergelijk gebruik of verslaving en hoe het beste gereageerd kan worden naar consumenten en hun gedrag. Bent u klaar voor het examen? Vraag deze dan aan bij SVH.

  • Wat is het eindresultaat van de Sociale Hygiëne training?

   Na uw e-learning training kunt u het examen aanvragen bij SVH. Als u slaagt voor het SVH examen ontvangt u het diploma via SVH.

  • Voor wie is de training Sociale Hygiëne bedoeld?

   De training Sociale Hygiëne is bedoeld voor iedere leidinggevende of eigenaar van een horecabedrijf die alcoholhoudende dranken schenken en voor de 2 personen die vermeld worden op de drank- en horecavergunning.

  • Vanaf welke leeftijd mag je een Sociale Hygiene examen afleggen?

   Er zijn géén regels omtrent de leeftijd van het behalen van het examen Sociale Hygiëne, echter mag je pas op de drank- en horecavergunning vanaf je 21e  jaar.