Voedselhygiëne

Om bacteriën niet de kans te geven om uw klanten te besmetten is voedselhygiëne een punt waar rekening gehouden moet worden. Besmet voedsel kan de consument namelijk ernstig ziek maken. Door bewust en goed met voedselhygiëne om te gaan kunt u besmetting voorkomen. Met een aantal maatregelen binnen u bedrijf waarborgt u de voedselhygiëne. Een HACCP hygiënecode cursus gaat dieper in op alle facetten van voedselveiligheid en sociale hygiëne. Met HACCP hygiënecode creëert u een werkomgeving met minder bacteriën.

Voedselhygiëne en het aankoopbeleid

Bij voedselhygiëne dient u rekening te houden met alle processen binnen uw bedrijf. U kunt denken aan de aankoop van producten. Houd rekening met de houdbaarheidsdatum. Een product waarbij de houdbaarheidsdatum is verstreken, is de kans groot dat bacteriën kunnen groeien. Zorg dat de verpakkingen in orde zijn. Kapotte verpakkingen zijn een risico voor besmetting.

Voedsel bewaren en voedselhygiëne

Het bewaren van de voedingsproducten behoort volgens strikte procedures te gaan. De ruimtes waar producten worden bewaard dienen schoon te zijn. U dient rekening te houden dat producten op verschillende manieren bewaard kunnen worden. Een van de grootste gevaren bij het bewaren van voedingsmiddelen is kruisbesmetting. Dit kan eenvoudig voorkomen worden door risicovolle producten goed te verpakken en gescheiden te bewaren. Zorg dat oude producten eerst worden gebruikt in plaats van de nieuwe producten. Oude producten kunnen bederven als ze niet worden gebruikt. Pas het First in – First out systeem toe.

Het bereiden van voedsel

Bij het bereiden van voedingsmiddelen is het belangrijk dat alles schoon is. Denk hierbij aan de keukenaccessoires. Daarnaast is het vanzelfsprekend dat er niet gerookt wordt en afval tijdig wordt opgeruimd.

Sanitaire voorzieningen en voedselhygiëne

Een goede indeling van de bedrijfsruimte is noodzakelijk. Toiletten mogen geen toegang hebben tot de plek waar voedingsmiddelen worden verwerkt of bereid. De aanwezigheid van een toilet mag desalniettemin ontbreken. Was de handen na een toiletbezoek met desinfecteerde zeep. Gebruik voor het afvegen van de handen papier in plaats van een vaatdoek. Een vaatdoek is een bron van bacteriën.

HACCP hygiënecode cursus voor een goede voedselhygiëne

Om voedselhygiëne goed onder controle te houden, zult u veel meer moeten doen. Welke processen allemaal van toepassing zijn, vindt u terug in de HACCP hygiënecode cursus. Voor meer informatie over voedselhygiëne kunt u de HACCP hygiënecode cursus via HACCPdirect volgen. Na het behalen van het HACCP hygiënecode examen ontvangt u het officiële HACCP hygiënecode certificaat.