HACCP Hygiënecode

Wat is een hygiënecode?

De hygiënecode is in het leven geroepen, omdat het essentieel is om hygiënisch te werken. Er zijn verschillende hygiënecodes. Een hygiënecode kan per branche of zelfs per bedrijf anders zijn. Een hygiënecode kan gezien worden als naslagwerk. Hierin staan namelijk methodes om de voedselveiligheid van producten te waarborgen. In de hygiënecode staan praktische omschrijvingen over het omgaan met hygiëne. De hygiënecode is gebaseerd op HACCP.

Welke hygiënecodes zijn er?

Voor elke branche is er een hygiënecode. De bekendste hygiënecode is die van de horeca, omdat veel mensen hiermee in aanraking komen. Maar zo zijn er ook hygiënecodes voor de transport-, opslag- en distributie van levensmiddelen. De binnenvaart heeft ook een eigen hygiënecode.

Handhaving van een hygiënecode

De hygiënecode wordt door de Voedsel en Waren Autoriteit gehandhaafd. Veilig en gezond voedsel, veilige producten en gezonde dieren staat centraal bij deze instantie. Ze ontfermen zich over voedselveiligheid, productveiligheid, alcohol en tabak, dierziekten en het welzijn. Ze kunnen boetes uitdelen wanneer geconstateerd wordt dat de hygiënecode niet wordt nagevolgd. Een boete kan oplopen tot wel 680,- euro. De controles worden niet van te voren aangekondigd. Het is dus raadzaam om niet af te wachten maar preventief te werk gaan en een HACCP cursus te volgen.

Verkrijging van een hygiënecode

Een hygiënecode kunt u over algemeen bij de brancheorganisatie ophalen of bestellen. Het komt soms voor dat er nog geen hygiënecode bestaat voor een bepaalde branche. U moet er dan zelf één ontwikkelen. Deze moet wel voldoen aan de eisen van de Warenwetregeling hygiëne van levensmiddelen. U kunt ook een HACCP-plan maken. Als u in bezit van een HACCP certificaat dan weet u precies wat van belang is bij HACCP.